Vernisaj Eugen Măcinic


Eugen Măcinic este un artist prin definiție, fiecare coardă a universului său interior vibrează de sensibilitate și se manifestă în exterior fie prin tușe de culoare, fie prin acorduri muzicale. Majoritatea dintre noi îl cunoaștem pe Eugen Măcinic, pictorul, însă în seara aceasta ne-a surprins și cu cealaltă latură artistică a sa, încântându-ne nu doar privirile, ci și auzul, cu tonuri de acordeon. L-am ascultat pe artist cântând în timp ce meditam la ce spunea Hermann Hesse despre artă: Arta nu este nimic altceva decât contemplarea lumii impregnate de har, luminată din interior. A revela prezenţa lui Dumnezeu îndărătul oricărui obiect, aceasta este funcţia artei.

Traseul artistic a lui Eugen Măcinic a atras atenția istoricilor de artă și iubitorilor de artă din România și din străinatate, având în portofoliu mai mult de 50 de expoziții de pictură în țară și peste hotare. Este un artist care lucrează mult și de rodul creației sale ne bucurăm noi astăzi, însă, nu cantitatea îl face deosebit, ci calitatea lucrărilor sale și tehnica picturală folosită îl evidențiază și îl fac aproape unic în România. Artistul stăpâneste cu măiestrie arta acuarelei.
Deși acuarela face parte din tehnicile tradiționale, care reprezintă forme de expresie din tradiția trecutului, ceea ce impresionează la acuarelă este capacitatea ei de a se reinventa și a se adapta mereu la experimente noi. Versatilitatea sa incredibilă a atras atenția artiștilor în ultimii ani. Totuși acuarela se practică destul de puțin deoarece este o tehnică extrem de greu de stăpânit. Eugen Măcinic însă, se exprimă foarte natural în acuarelă, deși aceasta tehnică nu permite multe reveniri și suprapuneri de culoare. Spre deosebire de alte tehnici care se bazează pe acumularea culorii, acuarela se bazează pe transparență, care lasă să se întrevadă fondul alb al hârtiei, ceea ce conferă lucrărilor în acuarelă luminozitatea și delicatețea care le caracterizează. Uscarea imediată necesită o execuție rapidă si o dexteritate anume.
Eugen Măcinic apreciază și folosește acuarela deoarece exprimă cel mai fidel modul său de viată, transparența este un fel de a fi a artistului: ceea ce vede, trăiește și simte transpune pe hârtie.
Hârtia, este scoasă de Eugen din conul de umbră în care a fost înghesuită de istorie și capată valoare sub pensula artistului prin magia culorii și a stilului său. Calitatea picturilor lui Eugen corectează mentalul colectiv cu privire la valoarea hârtiei ca și suprafață de lucru, înnobilând-o.
Dacă scopul hârtiei este să lumineze culorile dinspre hârtie spre suprafață, făcându-le să vibreze, aș spune că scopul lui Eugen este să distileze din lumină și culoare o poezie care să ne înalțe sufletul spre divin.

Născut fiind în Sebeș, artistul apreciază istoria și cultura care mustește pe străzile orașului natal, adesea fiindu-i o sursă de inspirație, iar turnurile, străduțele înguste și casele medievale se regăsesc frecvent în lucrările sale. Iubește urbanul, dar, într-un duel de frumuseţe, citadinul ar pierde în faţa naturii, spune artistul. Natura îl cheamă să picteze tot ceea ce e menit să: încânte privirile, să răcorească sufletul, să șteargă praful care se depune pe viețile noastre.
Tema preferată de Eugen Măcinic este peisajul pe care îl caută prin împrejurimile pitorești ale Sebeşului și pe Valea Frumoasei. Peisajele lui Măcinic emană pace, bucurie, ecouri îndepărtate a unei lumi mai bune și mai liniștite. Însă ceea ce frapează la arta sa este înălțătoarea bucurie a culorii scăldate în lumină.
Eugen Măcinic este un colorist prin excelență, care a dus tehnica acuarelii pe culmile desăvârșirii prin spontaneitatea sa și prin stilul simplu și aerisit.
Din pricina impactului avut în urma implicării sale în societate, este considerat un artist care a lansat propria şcoală de pictură, fără să o şi aibă fizic. 

Câteva poze cu artistul înainte de începerea vernisajului. 



Am pus câteva lucrări din cele 101 tablouri expuse la Muzeul din Alba-Iulia. Expoziția va fi expusă publicului până în luna august, merită să faceți vara aceasta o excursie la Alba-Iulia și să vă clătiți ochii în peisajele lui Eugen.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cufundare în Isus de sărbători

Grădina inimii

Storytelling în familie