Proiect de artă la Penitenciarul Gherla





Nu ştii, că numa-n lacuri cu noroi în fund cresc nuferi?” (Lucian Blaga)


Prizonieri ai trupurilor noastre, conditionați de frică, conduși de obiceiuri și țeluri egoiste, în mijlocul oamenilor și totuși singuri, condiția claustrării nu este străină niciunuia dintre noi, așa-zișii oameni liberi.
Proiectul inițiat de Iurie Cojocaru, Tonea Dănuț și Dorin Mureșan cu deținuții de la Penitenciarul Gherla ne reamintește de lanțurile pe care le iubim și de gratiile în spatele cărora ne ascundem, de măștile pe care le purtăm ca să ne „protejăm” de lume și să nu ne lăsăm cu adevărat cunoscuți, uitând că în această ascundere putem pierde tocmai ceea ce ascundem: sufletul însăși.
Prizonieratul nostru este unul voit, al deținuților de la Gherla este unul impus, iar timpul este cel mai mare dușman al lor. Minutele trec mai greu acolo, parcă clipele sunt pline de conștiența faptului că fiecare scurgere a lor îi aduce pe aceștia mai aproape de libertate.
Libertatea de a face ceva când vine momentul eliberării este condiționată de libertatea de a fi cineva până atunci. Aici intervine „autoportretul”. Fiecare se pictează pe sine așa cum se vede, iar asta îi obligă la procese de introspecție, de analiză interioară, poate de criză a identității, se iscă furtuni interioare care îi coboară până în abisurile ființei lor, în întunericul în care mișună umbrele trecutului, trăgându-și trupurile amorfe prin noroiul regretelor. Într-o astfel de scufundare în adâncurile sufletului nu se încumetă decât cei foarte curajosi și găsesc calea de ieșire de acolo doar cei care-și recunosc și plâng condiția, ca mai apoi să găsească pacea în cunoașterea Adevărului, a Celui care a promis iertarea si restaurarea tuturor celor cu sufletul zdrobit.
Autoportretele deținuților transcend sfera artei pentru a se transforma într-un mijloc de evadare din negura închisorii sufletului, cea mai crâncenă claustrare.

Veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face liberi.” (Ioan 8:32)

Comentarii

  1. Ultima frază cred că e cheia înțelegerii întregului proiect și a inițiativei acestor artiști..dincolo de un nou proiect, care da, e special și poate atipic prin protagoniștii săi, e o oportunitate de eliberare..
    Așa cum spuneai, să ne descriem pe noi e poate cel mai greu lucru pentru că întotdeauna întâi ies la suprafață și ne vin în minte lucrurile ce le-am vrea ascunse, iar pentru ei, pedeapsa locului în care se află exact acest scop îl are..amintirea greșelilor.
    Ce bine că există o speranță și ce extraordinar că vine pe calea aceasta, întâi a curățirii, a posibilității de a desena un autoportret care ne arată așa cum suntem, ca să putem lua apoi o foaie nouă pe care să "desenăm" cine vrem să fim și cum vom chiar fi..
    Cât despre cei ce iși dedică timpul și talentul pentru această cauză, îmi vine în minte un gând din Proverbe: "Sufletul binefăcător va fi săturat și cel ce udă pe alții va fi udat și el."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce frumos ai surprins Ana drama prizonierilor si inima artistilor, care nu ”fac un proiect de arta”, ci care arata Calea spre adevarata eliberare...

      Ștergere
  2. Mare lucru sa fii oprit din drumul grijilor si anilor de uitare de sine si sa ti se dea o foaie alba. E ca o sansa la un nou inceput. Sansa de a alege care drum il alegi de asta data. Probabil ca unii vor picta cum se vad, altii cum ar dori sa se vada, dar sunt sigura ca in ambele cazuri furtuni sufletesti vor fi, si acestea sunt necesare pentru un cer senin de apoi. Foarte frumos proiect si abia astepam sa ne aratati roadele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Svetlana, toti avem nevoie de o ”foaie alba” ...
      Exista doua tipuri de roade, cele care se vad si au fost vandute la expozitia lor de pictura, si cele care nu se vad...dacat in timp...am un catalog cu lucrarile lor...

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cufundare în Isus de sărbători

Grădina inimii

Storytelling în familie